M Computers na konferenci OpenStack Days Prague 2016



Konference OpenStack Days Prague přivítala 8. června v Praze do galerie moderního umění DOX několik desítek vývojářů, cloudových architektů či networkingových specialistů z celého světa, kteří zde prezentovali svoje zkušenosti, jak efektivně začlenit řešení postavená na open-source technologiích do enterprise prostředí.

 

Konference OpenStack Days Prague byla zaměřená na cloudová řešení postavená na open–source platformě – OpenStack, Kubernetes, či networkingovém řešení OpenContrail, a dalších.

OpenStaskDay2

Konferenci OpenStack Days zahájil Adam Skotnický, CEO společnosti tcp cloud, společně s Markem Collierem, COO OpenStack Foundation. Krátce představili OpenStack, co všechno vlastně znamená, jak je dnes komplexní, od virtuálních strojů a kontejnerových technologií, až po softwarově definovanou storage apod., a jak s ním pracovat – tj. zvolit vizi a vybrat si správné řešení, které pak vede ke snadnému nasazení. OpenStack Day se konal v Praze, protože se oba mj. setkali už na OpenStack Summit v Tokiu a domluvili možnou spolupráci na pořádání této konference v Praze.

OpenStaskDay3Následovaly odbornější přednášky, kde první prezentovali Lachlan Evenson, Cloud Team Lead z Lithium Technologies a Jakub Pavlík, CTO tcp cloud a člen OpenContrail Advisory Board, který zase nedávno prezentoval na OpenStack Summitu v americkém Austinu. Plynule a logicky navázali na úvodní vystoupení svých kolegů a ukázali, že tzv. RagTag, kdy se každý z kroků provádí odděleně, od nasazení OpenStacku přes provoz a správu celého systému, se musí přetvořit v systém řízení všech dílčích operací, protože například nástroj pro nasazení není určen k řízení aplikací apod. Z tohoto důvodu byl také alespoň pro automatizované řízení konfigurací vytvořen projekt OpenStack – Salt.

V předsálí byla rovněž expozice serverů od Abacus Electric (SuperMicro) a M Computers (Lenovo a servery vlastní výroby na platformě Intel).

 

Co je OpenStack

400Komunita OpenStacku je v současné době přítomna ve 179 zemích, poskytuje na svém marketplace 104 produktů, v jejím ekosystému je 579 firem, celkem se v něm už nachází přes 20 milionů řádků kódu, 5,2 milionu kumulativních příspěvků, měsíčně jich přibývá průměrně 665, komunita OpenStacku čítá 40 150 členů a 593 společností OpenStack podporuje.

Na OpenStack Days dále proběhly odborné přednášky z oblasti privátních cloudů, řešení SDN/NFV, dockerových virtualizací a často skloňované téma projektů Internet of Things.

Panelová diskuze a networking party na závěr

Součástí konference byla i panelová diskuze a networking party, kde si účastníci konference mohli promluvit o inovativních projektech s experty přímo z oboru.

http://openstackdayprague.eu/