ISC17 – co dnes frčí v HPC?

Jako již tradičně jsme se zúčastnili konference ISC17 věnované oblasti High Performance Computing (HPC – superpočítačům) a souvisejícím technologiím. Během doprovodného programu se naši specialisté účastnili několika seminářů, workshopů a schůzek se stávajícími i potenciálními dodavateli HPC technologií.


HPC, networking a storage

Konference ISC se zaměřuje na HPC technologie a dává příležitosti k navázání kontaktů s firmami a potenciálními zákazníky, kteří se v dané problematice pohybují. Tento rok se konala 18. – 22. června ve Frankfurtu v Německu s rekordní návštěvností 3200 účastníků z 60 různých zemí.  Byl to již 32. ročník této konference. To ji činí nejstarší HPC konferencí a zároveň patří i mezi největší HPC konference v Evropě. V rámci konference zaznělo 13 fascinujících témat z oblasti HPC. Naši specialisté tak měli možnost dozvědět se nejaktuálnější zprávy ze světa superpočítačů.

ISC 2017 – Frankfurt, Německo

Co dnes frčí v HPC?

Produktově v oblasti x86 serverů vše směřuje k blížícímu se oznámení nových serverových procesorů Intel (Skylake). V podstatě všichni světový výrobci představovali pod NDA své koncepty serverů. Na začátek července připravujeme stránky věnované tomuto oznámení na našem webu. Také AMD vysílá do boje svůj zbrusu nový serverový procesor EPYC. A ani IBM nezůstává pozadu a připravuje své zákazníky na novou generaci POWER serverů pro oblast HPC.

Na stánku naši partnerské společnosti RSC se vedle unikátních, horkou vodou chlazených, serverů objevil i stejnou technologií chlazený vysokorychlostní OmniPath switch. Celé řešení výpočetní části clusteru včetně vysokorychlostního propojení tak lze realizovat velmi efektivně s pohledu chlazení, napájení, kabeláže a obecně celého datového centra (PUE až 1,04).

ISC 2017 – Lukáš Vach

Mezi hlavní témata konference patřily umělá inteligence a machine learning, které dávají oblasti superpočítání další impulz. Jednotliví výrobci se předháněli v nabídce svých řešení, ve kterých dominovali akcelerátory – primárně NVIDIA (sama přináší koncept DGX-1) a Intel (Xeon Phi). Pohled do roadmap jednotlivých výrobců dává tušit vývoji dalšího masivního navyšování výpočetního výkonu v této oblasti.

Dále bylo zajímavé sledovat vývoj technologií ve světě vysokorychlostních propojovacích sítí s nízkou latencí. Aktuálně hlavní hráč, společnost Mellanox, prezentovala svoji představu in-network computingu. Zde sama síť chytře a efektivně přenáší nejrůznější data mezi servery bez asistence procesorů (CPU offload). Společnost Intel vyzdvihovala velký nárůst počtu nových zákazníků technologie OmniPath a integraci tohoto rychlého rozhraní přímo do procesoru.

Žebříček TOP 500 a Mare Nostrum

ISC je pravidelně místem pro aktualizaci žebříčku TOP500, nejvýkonnějších superpočítačů na světě. Na prvních dvou místech s vysokým náskokem stále kralují dva čínské stroje Sunway TaihuLight a Tianhe-2, za nimi se posunul švýcarský server Piz Daint (upgradovaný o akcelerátory NVIDIA P100). Po druhé za celou 24-letou historii žebříčku TOP500 se tak stalo, že na prvních třech místech nefiguruje superpočítač z USA (poprvé to bylo v roce 1996, kdy žebříčku kralovali japonské systémy).

ISC 2017 – Superpočítač Mare Nostrum

Aktuálně nejvýkonnějším superpočítačem s připravovanými procesory Intel Skylake je Lenovo stroj MareNostrum 4, umístěný v barcelonském superpočítačovém centru (BSC). Jedná se o 13. nejvýkonnější server na světě, skládá se z 3 087 uzlů dvou procesorových Intel serverů Lenovo ThinkSystem SD530 disponující výkonem 6,2 TFlop/s a k propojení serverů byla nasazena 100Gb technologie Intel Omnipath.

Lenovo tímto počinem hlásí návrat do světa superpočítačů. Na ISC17 byla uvedena nová HPC platforma 4 serverů ve 2U chassis Lenovo ThinkSystem SD530 (na stánku Lenova již byla vystavena).