ICS 2016 s naší učastí


ISC High Performance je nejstarší konferencí na světě zaměřenou na HPC (high performance computing) a také nejdůležitější událostí v Evropě s tímto zaměřením. Konference je orientovaná na technologický vývoj a jeho uplatnění ve vědeckých oborech, stejně jako jeho využití v komerčním prostředí.


isc3

V červnu 2016 se v německém Frankfurtu konala tradiční konference ISC16 věnovaná superpočítačům a my jsme byli u toho! Na konferenci jsme se setkali se zajímavými kontakty a obchodními partnery. Tento rok konference přilákala 3 092 účastníků z 53 zemí a také 143 firem a výzkumných organizací, které vystavili své technologie a služby.  K vidění a slyšení bylo mnoho zajímavého, spoustu novinek představily firmy jako Intel, IBM, Lenovo, Huawei a další.

Zajímavé nové technologie

Mezi zajímavé představené technologie patřila například nová generace Intel Xeon Phi, nebo IBM platforma POWER8 s technologií NVlink pro rychlé propojení procesoru s grafickými akcelerátory (NVidia). Se specialisty Intelu bylo možné diskutovat nové i připravované technologie.Jednou z nich byla Intel Omnipath pro vysokorychlostní propojení serverů, nebo 3DXpoint jako budoucnost non-volatilních pamětí jako náhrada tradičních RAM modulů.

isc4 

Na stánku společnosti Lenovo byly k vidění vodou chlazené uzly NextScale. Stánek IBM lákal na pokročilou analytiku nebo management SW pro efektivní správu HPC prostředí (akvizice společnosti Platform). Stánek Huawei se pyšnil nejnovějšími blade servery a škálovatelnými SMP servery (s vlastním node controllerem). U Mellanoxu představovali nové produkty postavené na technologii InfiniBand EDR.

Nejvýkonnější superpočítač světa

isc2

V průběhu konference se například také již tradičně vyhlašuje aktualizovaný žebříček pětiset nejvýkonnějších počítačů na světě — TOP500.  Tentokrát se vyhlašoval již po 47. Nejvýkonnějším superpočítařem na světě se staů Sunway TaihuLight – Sunway MPP, Sunway SW26010 260C 1.45GHz, Sunway v čínském NRCPC.  Tento superpočítač má přes 10 milionů procesorů (výpočetních jader). Díky tomu dosáhl výkonnosti přes 93 PFlops (93 miliónů miliard operací v řádové stránce za sekundu!).

Česká republika drží v tomto žebříčku 55. pozici díky superpočítači Salamon. Tento počítač je umístěný na Vysoké škole báňské (projekt IT4Innovation v Ostravě), IT4Innovations National Supercomputing Center, VSB-Technical University of Ostrava.