Zúčastnili jsme se „Future of Data Protection & Retention“


Již 7. ročník workshopu Future of Data Protection & Retention (dříve pořádaný pod názvem „Future of Tape“ ) se pořádal 8. – 9. listopadu 2016 v IBM výzkumné laboratoři v Curychu (IBM Research – Zurich Laboratory).  A my jsme u toho nechyběli. Michal Štěrba, jednatel společnosti, se workshopu účastnil a přivezl si nejen zajímavé poznatky, ale také důležité kontakty.


Zajímavá řešení i budoucnost úložných kapacit

Na této dvoudenní akci prezentovali různí specialisté z IBM a kromě toho vystoupili i někteří IBM zákazníci. Během workshopu se klientům dostalo mnoho zajímavých informací ohledně možností úložných kapacit a jejich budoucího vývoje. Jedním ze dvou zákazníků, kteří na této akci vystoupili, byl i David Antoš z Cesnetu. Pan Antoš prezentoval systém HSM úložišť, který jsme pro Cesnet dodávali. Ocenil především řešení postavené na páskách IBM a systému GPFS (Spectrum scale). Více o HSM na konci článku.

ibm-future-of-data-protection

 

Dalším zákazníkem, který měl přednášku, byl i Françoise Jac z Metéo France.  Mluvil o technologii IBM TAPE, kterou Metéo France využívá především kvůli úspoře oproti použití drahých disků.

„Velmi zajímavá byla část týkající se budoucnosti úložných kapacit, kde se porovnávaly možnosti HDD, SSD, pásek a optických médií.“ říká po návratu Michal Štěrba.

V dalších blocích se například řešila budoucnost úložných kapacit. Společným jmenovatelem byla úložná kapacita na jeden čtvereční palec. Zatímco u disků je aktuálně dosaženo fyzikálního maxima kolem 2000Gb/in2, pásky se pohybují kolem jednotek Gb/in2. Nicméně IBM vytvořilo v rámci experimentu pásku s kapacitou 123Gb/s a prokázalo možnosti dalšího růstu kapacity pásek pro následujících 10 let (odhadují kapacity na pásku asi 250TB za 10 let). Vše vychází z toho, že více prostoru pro data se do disků už nevejde, nicméně pásky mají díky své architektuře možnost ukládat data na mnohem větší plochu (zhruba 1000x větší).

ibm-future-of-data-protection-workshop

HSM (Hierarchical storage management)

CESNET, pro který byl HSM dodáván,  je sdružení vysokých škol a Akademie věd  České republiky, které provozuje a rozvíjí národní e-infrastrukturu pro vědu, výzkum a vzdělávání zahrnující počítačovou síť, výpočetní gridy, datová úložiště, prostředí pro spolupráci a nabízející širokou škálu služeb.

HSM je řešení škálovatelné storage postavené na IBM GPFS. Tato víceúčelová infrastruktura pro ukládání dat (HSM – Hierarchical Storage Management) je zajímavá především svou kapacitou, protože díky tomuto řešení je umožněno s danými náklady dosáhnout výrazně vyšší kapacity oproti úložišti s rotujícími disky.

Samotný uživatel přímo umístění dat nepozná, protože systém se o přesuny mezi jednotlivými vrstvami stará automaticky a to díky IBM Tivoli Storage manageru a IBM GPFS (General Parallel File System). Chce-li uživatel ovšem přistoupit k datům, která jsou méně využívaná a proto byla odsunuta do zadních vrstev úložiště (na pásky), systém je musí nejprve přesunout zpět na diskové pole, což může nějakou dobu trvat (obvykle v řádu sekund nebo minut). O to se ale uživatel starat nijak nemusí a systém to zařídí automaticky.