Z konference o učení strojů

Na úterý 24.10.2017 jsme společně se společnostmi IBM, NVIDIA a DNS připravili pro naše zákazníky, studenty i širokou veřejnost konferenci AI DAYS na téma „učení strojů“. Konference se konala na půdě ČVUT CIIRC. Na sedmdesát účastníků akce mělo příležitost zhlédnout prezentace na téma učení strojů a umělé inteligence, jejich přínos v praktickém životě a především budoucnost — jak ji vidí vědci a specialisté ze společností IBM a NVIDIA.

Podrobná reportáž z konference v článku Richarda Voigtse na webu ITBiz.cz.

Na úvod vysvětlil Petr Plodík z naší společnosti proč o učení strojů hovoříme právě teď, proč firma M Computers pořádá tuto konferenci a proč na půdě ČVUT CIIRC. Dále již následovaly prezentace hostů z IBM a NVIDIA.

Historie a budoucnost učení strojů a umělé inteligence (AI)

Hlavní hvězdou konference byl Dr. Klaus Rindtorff, vědec z IBM laboratoří v německém Böblingenu. Dr. Klaus již v devadesátých letech využíval neuronových sítí pro rozpoznávání a ověřování pravosti podpisů na projektu pro bankovní instituci. Ve své prezentaci popsal historii neuronových sítí se střídajícími se obdobími zájmu, pokroku a investicemi do těchto technologií s „dobami ledovými“, ve kterých vývoj zamrzl. Zajímavé bylo sledovat vývoj posledních let demonstrovaný na každoročně pořádané soutěži ImageNet Challenge. Jedná se o soutěž v rozpoznávání fotografií (150 000), při které se rok od roku zvyšuje spolehlivost rozpoznávání obrazu počítačem. V letošním roce počítač předčil v úspěšnosti i člověka. Navíc s rychlostí přesahující zpracování více než 4000 obrázků za minutu na jednom serveru. V závěru své přednášky Dr. Klaus vysvětlil, jak funguje Watson — IBM počítač, který odpovídá na otázky v přirozeném jazyce.

NVIDIA představuje novinky

Dalším hostem byl Ralph Hinsche ze společnosti NVIDIA, který představil vizi, jak učení strojů a umělá inteligence mění svět. Zmínil nové technologie, které NVIDIA oznámila před dvěma týdny na konferenci v Mnichově. Přítomným posluchačům ukázal nejnovější akcelerátor NVIDIA V100, který v krabičce velikosti dlaně nabízí přes 21 miliard transistorů, 5 120 procesorů a dosahuje výkonnosti 15,7 bilionů operací s desetinými čísly, nebo kartu „Pegasus“ Robotaxi drive PX — počítač, postavený na umělé inteligenci, která dokáže bez přítomnosti řidiče řídit taxi (tzv. robotaxi) na nejvyšši úrovni bezpečnostního standardu ASIL-D (více informací o standardu ASIL).

Doporučejeme shlédnout hlavní přednášku Jensena Huanga, zakladatele a CEO společnosti NVIDIA z konference GTC Europe 2017:

Praktické ukázky učení strojů

Ze společnosti IBM si prezentaci připravil Radek Špimr, který představil iniciativu OpenPOWER a její uplatnění ve světě učení strojů.

V dalších části konference představili Milan Le z českého start-upu Quantasoft a Radoslav Škoviera z ČVUT CIIRC reálné ukazky nasazení technologií neuronových sítí ve svých projektech.

Další informace o konferenci a prezentace ke stažení z jsou k dispozici na stránkách: http://aidays.cz

Velmi děkujeme společnostem IBM, NVIDIA a DNS za pomoc a spolupráci s přípravou a realizací konference:

            

Konference navázala na nedávno uzavřené partnerství společnosti M Computers a NVIDIA v oblasti Accelerated Computing.

Fotografie z akce