Na Future Port Prague jsme představili NVIDIA DGX Station

Minulý týden se naše firma zúčastnila druhého ročníku výstavy a konference futuristických technologií Future Port Prague 2018. Konference se uskutečnila 6.-7. září 2018 v pražské holešovické tržnici.


Futuristická konference Future Port Prague

Jako jeden z highlightů této akce jsme za podpory společnosti NVIDIA představili první superpočítač pro řešení úloh učení strojů a umělé inteligence NVIDIA DGX Station, o němž jsme se již zmiňovali na našich stránkách.

Future Port Prague

První kus NVIDIA DGX station v České republice

Naši specialisté, Jiří Ševčík a Petr Plodík, prezentovali aktivně tento první stroj ve střední a východní evropě potenciálním zájemcům, ale i nadšeným fanouškům umělé inteligence. Návštěvníky zaujalo především vodní chlazení stroje, krásný zlatý design a neuvěřitelně velký výpočetní výkon (0,5 PetaFLOPS — 500 biliónů operací v řádové čárce za sekundu!).

Samotný Future Port Prague byl rozdělen na několik části. Největší část, festival/expo, nabídla ukázky různorodých technologií a přednášky pro širokou veřejnost. V této části bylo možné vidět například Eko kapsli – samostatně udržitelný inteligentní mikro dům, YuMi – inteligentního cobota (kolaborující robot) vyvinutého pro spolupráci s lidmi (bok po boku), první 3D tištěné enduro kolo nebo třeba Orcam MyEye 2, což jsou de facto brýle s inteligentní kamerou, které pomáhají slepým lidem přečíst text, rozpoznávat obličeje nebo předměty. K vidění byly i závodní drony včetně divácky atraktivního závodu  nebo elektromobily Tesly Model S i Model X, přijela dokonce i vodíková Toyota Mirai.

Další částí byla čtvrteční konference s přednáškami odborníků. Mezi řečníky vystoupili například Anita Sengupta – viceprezidentka Virgin Hyperloop One, Charlie Fink – americký futurolog a konzultant v oblasti virtuální reality, Larry Sanger – zakladatel Wikipedie, profesor Wendell Wallach z univerzity v Yale, který se zabývá etikou robotů, Martin Ruubel z Estonska – jeden z autorů tamního realizovaného konceptu digitalizace státní správy, a desítky dalších…

Pátek pak pro IT profesionály nabídl unikátní Machine Ethics Symposium (MES). Jeho patronce, Nell Watson, se podařilo sezvat dohromady největší světové odborníky pro oblast etiky strojů. Program sympózia zahrnoval zajímavé přednášky, které představili technický, filozofický i právní pohled na tuto problematiku.

Future Port Prague je největší vizionářská a futuristická akce v srdci Evropy. Výstavě dominuje elektromobilita, virtuální realita, kryptoměny, umělá inteligence, drony a jiné smart technologie. Součástí akce jsou vystoupení řečníků či různé workshopy.

Co je DGX station?

NVIDIA DGX Station je první „osobní superpočítač“. Tento stroj je určený hlavně pro výpočty spojené s umělou inteligencí a podobné úlohy využívajících masivní výpočetní výkon. DGX Station dosahuje výkonu 0,5 PetaFLOPs a to především díky čtveřicí nejrychlejších akcelerátorů dneška NVIDIA Tesla V100 32GB. Tyto karty jsou v systému DGX Station chlazené vnitřním okruhem vodního chlazení. I díky tomu nabízí až 72× vyšší výkon v oblastech strojového učení než tradiční dvouprocesorový server. A to je nejslabším kouskem z rodiny NVIDIA DGX systémů. Pro náročnější úlohy má NVIDIA připravenou vyšší konfiguraci NVIDIA DGX-1 a DGX-2 v rackovém provedení.

Další reportáže o představení NVIDIA DGX Station na Future Port Prague si můžete přečíst na portálech PC Tuning nebo Lupa.cz. Jeden z našich IT specialistů také popisuje výhody superpočítače NVIDIA ve video reportáži AlzaTech z konference.

Více informací o tomto superpočítači se dozvíte na našich zbrusu nových stránkách o NVIDIA DGX Systémech.