Konference ISC19

Přínášíme Vám novinky ze superpočítačové konference ISC19, která se koná tradičně v červnu v německém Frankfurtu nad Mohanem.


Letošní ročník konference ISC19 byl spíše klidnější. Nepřinesl žádná velká překvapení ani oznámení. Jak zaznělo v hlavních prezentacích konference, velká pozornost dnes směřuje do oblasti software a efektivního využití stávajících hardware technologií — nejnovějších generací procesorů a akcelerátorů. Intel například již několik měsíců před konferencí oznámil své plány na „One API“ prostředí, jednotné vývojové prostředí pro využití CPU, GPU, FPGA nebo jiných AI akcelerátorů.

Během konference je tradičně aktualizován žebříček 500 nejvýkonnějších superpočítačů TOP500. Na prvních místech nedošlo k výrazným změnám — první dvě příčky patří dvěma systémům IBM (Summit a Sierra), dále následují dva čínské superpočítače a na páté příčce je jediný nový superpočítač v TOP10, Frontera od Dell EMC. Zajímavostí aktuálního žebříčku je, že v něm poprvé v historii jsou systémy s výkonem vyšším než 1 PFLOPs.