AMD vydává druhou generaci procesorů EPYC

Americká hardwarová společnost AMD začátkem srpna představila novou generaci procesorů EPYC™ CPU série 7002  pod kódovým označením „Rome“.


Společnost AMD uvolnila na trh druhou generaci procesorů Epyc CPU 7002 série (kodové označení “Rome”), postavené na 7 nm technologii. Tyto nové procesory mohou obsahovat až 8 Die a jeden I/O die, které vzájemně jsou propojeny přes AMD Infinity Fabrics. Takto je AMD schopné nabídnout až 64 jader na procesor.

Tato nová generace procesorů pak umožňuje používání pamětí DDR4 a to až do frekvence 3 200 MHz, podporu PCI-E 4.0 s dvoujnásobnou datovou propustností oproti předchozí generaci nebo osm paměťových kanálů (DDR4) na procesor.

V současné době je nejvíce nasazovaných serverů se dvěma procesory (CPU). Nově oznámená generace AMD procesorů může změnit poměr dual-socket ve prospěch single-socket serverů. AMD tvrdí, že výkon jednoprocesorového serveru  může být pro některé aplikace obdobný jako výkon dvouprocesorového serveru s procesory Intel, navíc s nižšími požadavky na napájení a přikládá následující porovnání.

PROCESORY 2× INTEL XEON GOLD 6262V 1× AMD EPYC 7702P
Velikost paměti RAM 2 TB 4 TB
Frekvence paměti 2 400 MHz 3 200 MHz
Počet I/O linek 96× PCIe 3.0 128× PCIe 4.0
TDP procesorů 270 W 200 W

V souvislosti s tímto porovnání může být zajímavé oznámení společnosti Lenovo, která představila své první servery s procesory AMD — a to jednoprocesorové:  https://lenovopress.com/lp1197-whats-new-amd-1s-launch

Společnost M Computers je Elite partnerem společnosti AMD pro EPYC procesory. Pokud byste chtěli nové AMD procesory otestovat, dejte nám prosím vědět.